Dispariția Nokia e cel mai bun lucru pentru Apple, Samsung și alții, dar nu pentru că le era concurență

de: Răzvan Băltărețu
24 10. 2014

Nokia a dispărut. Microsoft a oficializat trecerea la Lumia, a umplut câteva sertare cu patente Nokia și acum merge cu Windows mai departe. Dispariția Nokia era necesară pentru toată lumea, dar mai ales pentru Samsung, Apple și Microsoft.

Nokia Lumia 1020, o reușită de telefon pentru fotografi. FOTO Răzvan Băltărețu

Nokia când a început să scadă era lider de piață. Era un gigant care s-a prăbușit cu un impact care l-a sfărâmat, iar acum s-au cules și așezat bucățile. Partea frumoasă a tehnologiei este că nu poți sta, fie cauți mereu să aduci ceva și poți ajunge să conduci plutonul prin produsele tale, fie scazi. Nokia a început cu adevărat să aducă ceva nou când a lansat gama Lumia, dar era prea puțin și prea târziu. Nu mai controla decât partea hardware și câteva aplicații, iar restul era al Microsoft. Așa a apus vremea Symbian, iar Android era un proiect cu care a încercat să mai scoată ceva din acest domeniu. A se vedea că Nokia X este ceea ce putea face Nokia încă din 2009-2010 pentru a reuși: Android după gustul său, cu aplicațiile și serviciile sale. Dar departe de universul Google este greu, Amazon ce se mai descurcă bine.

Aici, pe „Playtech“, am analizat dezvoltarea Nokia, produsele care au îngropat-o și telefoanele iconice de care mulți își vor aduce aminte și peste câteva decenii. Nokia X nu și-a găsit locul decât ca un produs secundar, o malformare a ceea ce putea fi un proiect de succes. Pe Android însă canibalizarea este imensă, dar Nokia ar fi avut brandul. Era aceasta soluția de salvare? Nimeni n-ar putea spune cu certitudine, dar cu siguranță ar fi putut vinde câteva milioane de terminale în plus față de cât a reușit cu Windows Phone și, totuși, parcă nu s-ar fi potrivit pe filosofia sa acest sistem de operare. În jurul Windows Phone, Nokia a creat cea mai bună linie de telefoane și a livrat produse care pot concura cu celelalte de pe piață. Ba chiar există puncte în care Microsoft a tras în jos, prin lipsurile software, reușitele Nokia. Totuși, pe termen mai lung, se dovedește de un mai mare folos drept divizie hardware în Microsoft decât companie separată.

Numele Microsoft pe viitoarele telefoane cu Windows Phone.

Revin însă la povestea gigantului de la început. Și Titanic era un vas imens, dar a fost scufundat de un „cub“ de gheață. Samsung încearcă acum să introducă linia Alpha, Apple creează Apple Watch, care nu-i gadget ordinar, ci cel mai intim dispozitiv pe care să îl ai, companii ca Oppo, OnePlus, Xiaomi, Meizu și altele trag prețul per dispozitiv cu Android în jos și Microsoft produce tot mai multe aplicații pentru Android și iOS. Vremurile se schimbă și acestea sunt situații de adaptare. Facebook, spre exemplu, a aruncat cu miliarde în WhatsApp în speranța că acest serviciu va fi un succes prelungit al următorilor ani. Aceste companii nu simt nimic, nu gândesc impulsiv și nu se guvernează după cum cred de cuviință unii fani, clienți sau analiști. Au de făcut bani și caută să îi facă. Când soluția clasică nu mai merge, încearcă alta și poate merge.

Samsung, de exemplu, are o mică problemă. Produce pentru telefoanele sale ecrane, procesoare, memorii RAM și memorii de stocare flash. Când scad veniturile pe telefoane, scad și pe celelalte divizii. Apple, alt exemplu, vinde mai puțin tablete și cu iPad Air 2 se vede că tableta ca dispozitiv între smartphone și PC și-a cam atins limitele, trebuie trecut la următorul pas. Microsoft cu Lumia și Windows 10 va livra dispozitive mai bune, mai atent optimizate, iar dacă partenerii săi vor, pot folosi mai departe platforma software, dar Microsoft avea mare nevoie de hardware mai mult decât de parteneri. În 2015 vom vedea Microsoft cu o nouă față. Toate urmele Nokia vor fi șterse și vom putea vorbi de un viitor luminos pentru Windows (gata, fără Phone!).

Odată cu ștergerea Nokia de pe telefoane s-a încheiat o eră, cea a primelor telefoane mobile. Cum ar veni, a murit neanderthalianul pentru ca homo sapiens să prospere sau poate cazul este că tocmai cel din urmă s-a adaptat mai bine și a dispărut primul.

Găsești aici la un preț bun ultimul telefon de vârf produs de Nokia. Iar cel mai accesibil telefon cu Windows Phone produs de Nokia este la un preț bun aici.